Winnaars VSK Awards 2022 bekendgemaakt

PERSBERICHT

 

 

Winnaars VSK Awards 2022 bekendgemaakt

Utrecht 17 mei 2022 - Tijdens de feestelijke opening van de 25e editie van VSK zijn de winnaars van de VSK Awards bekendgemaakt. Eerder dit jaar nomineerde de vakjury onder leiding van Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, negen kanshebbers in drie categorieën: Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken. De sector kon daarnaast kiezen uit alle negen kanshebbers voor het winnen van de publieksprijs. Theo Ockhuijsen, Directeur Innovatie Express en BIMpuls, reikte de awards uit.

 

De vakjury hanteerde beoordelingscriteria als innovativiteit, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en financiële impact om tot een eindoordeel te komen. Om deel te kunnen nemen aan de VSK Awards moest een product of dienst, naast een veelheid aan strenge criteria, geïntroduceerd zijn ná 1 februari 2020 en de aanbieder moest deelnemen aan VSK 2022.

 

Uiteindelijk werden de volgende producten en diensten genomineerd.

 

Genomineerd in de categorie Energietransitie

De warmtepomp Vincent van Itho Daalderop, Energie uit damwanden van Nathan en de PVT warmtepomp van Triple Solar.

 

De VSK Award in de categorie Energietransitie ging naar:

De Vincent van Itho Daalderop

De warmtepomp Vincent van Itho Daalderop is een speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde lucht/water-warmtepomp met een vermogen van 4,5 kW. Deze kan als hybride, of met een voorraadvat als all-electric toepassing worden geïnstalleerd. Vincent is een monoblock warmtepomp voor binnenopstelling. De warmtepomp heeft dus geen buitenunit. De buitenlucht wordt aangevoerd en afgevoerd met thermisch en dampdicht geïsoleerde leidingen met een diameter van 250 mm. Het toestel is uitgerust met een communicatieprint, zodat hij smart-grid ready is.

 

JURY OORDEEL

Een mooi voorbeeld van een toegankelijk, breed toepasbaar en marktrijp product voor verschillende fases in een stapsgewijze verduurzaming. De grote plus: geen buitenunit, dus ook geen mogelijk gedoe met opstellingsplaats en geluid. Een compacte Nederlandse warmtepomp die klaar is voor opschaling. Vincent heeft met propaan een milieuvriendelijk koudemiddel. Ook de bijmenging van de retourlucht van mechanische ventilatie is een rendementsverhogend aspect. Vincent is verder dan de concurrentie. Het is voor corporaties en particulieren een duidelijke, concrete, pasklare oplossing om gas te geven in de transitie naar duurzaam. Een andere pre: het toestel is klaar voor slimme functionaliteiten voor een smart-grid omgeving. Aandachtspunt is de geluidsproductie binnenshuis.

 

Genomineerd in de categorie Gezond & Comfort

De HRU 400 Quattrozone van Itho Daalderop, De Sense van Renson en ComfoClime & Thermal Shield van Zehnder.

 

De VSK Award in de categorie Gezond & Comfort ging naar:

ComfoClime & Thermal Shield van Zehnder

De ComfoClime is een lucht/lucht-warmtepomp die koelt en verwarmt met verse buitenlucht. Dit in tegenstelling tot klassieke lucht/lucht-warmtepompen die lucht circuleren. Het toestel past bovenop het balansventilatietoestel met warmte- of koudeterugwinning, en kan zo extra verwarmings- en koelvermogen toevoegen aan de woning. Het systeem wordt conceptueel gecomplementeerd door het nieuwe geïsoleerde Thermal Shield luchtverdeelsysteem. Deze zorgt ervoor dat de duurzaam verwarmde of gekoelde lucht vrijwel zonder verlies van temperatuur op de juiste plek in huis.

 

JURY OORDEEL

De lucht/lucht-warmtepompen is een gangbare techniek om te koelen. In tegenstelling tot klassieke airconditioning wordt nu lucht van buiten in de woning gebracht, en daarmee is binnen een frisse neus halen nu mogelijk. Koelen met ventilatielucht ziet de jury als een energiezuinige en gezonde troef in de groeiende behoefte aan koeling in woningen. Daarnaast is het ontbreken van een buitendeel een pre. Wanneer de lucht/lucht-warmtepomp de combinatie zoekt met een ventilatietoestel met warmteterugwinning en het nieuwe verdeelsysteem, ontstaat een mooi duurzaam concept voor verwarming, koeling, ventilatie én efficiënte distributie. Wel wijst de jury er op dat de waardering van deze techniek in de regelgeving (nog) onduidelijk is.

 

Genomineerd in de categorie Installateurszaken

De Flowfit van Geberit, Proclick van Sortimo en de Ventus van Ubbink.

 

De VSK Award in de categorie Installateurszaken ging naar:

Ventus van Ubbink

De Ventus is een nieuwe geïsoleerde dakdoorvoer voor een optimale aan- en afvoer van ventilatielucht. De isolatiewaarden van het dak blijven behouden door de luchtdichte afwerking. Daarnaast onderscheidt de Ventus dakdoorvoer zich door het installatiegemak. Slechts een minimale dakdoorbreking is nodig. Door de haakse dakdoorvoer kunnen leidingen direct langs het dakbeschot worden gemonteerd. De Ventus is zowel voor hellende als platte daken en heeft een traploze afstelling, waardoor je de afvoer altijd recht op het dak plaatst. Bovendien wordt de Ventus geleverd in alle gangbare kanaalmaten en is het een complete oplossing inclusief indekdeel en glijschaal of plakplaat.

 

JURY OORDEEL  

Een ogenschijnlijke eenvoudige, maar doordachte doorontwikkeling. Ubbink heeft volgens de jury goed gekeken naar de praktische struikelblokken bij dit detail en komt de monteur echt tegemoet. Zo is de luchtdichtheid van het dak vaak het kind van de rekening in de afstemming tussen bouwer en installateur. Door de haakse doorvoering beugel je eenvoudig de geïsoleerde leidingen langs het dakbeschot. Zo bespaar je bovendien binnenruimte. Het product is voorzien van BIM-modellen en Stabu-teksten maar ook voorzien van montagevideo’s en checklist zodat vaklui aantoonbare kwaliteit kunnen leveren.

 

Publieksprijs

Uit alle genomineerde producten en diensten kon de sector via een online stemsysteem hun keuze bepalen voor de VSK Publieksprijs 2022. Deze is gewonnen door:

 

PVT Warmtepomp van Triple Solar

Deze nieuwe warmtepomp werkt samen met PVT-panelen op het dak, die zowel thermische energie als zonnestroom kan opwekken. Het lamelvormige thermisch deel van het paneel onttrekt energie uit de buitenlucht. De combinatie tussen zonlicht en buitenlucht als bron, en de compacte nieuw ontworpen warmtepomp op propaan (R290) maken het mogelijk om ook bij strenge vorst (tot -20 ˚C) aanvoertemperaturen tot 70 ˚C te realiseren. De warmtepomp leent zich voor nieuwbouw, waarbij het apparaat ook een koelfunctie heeft. Voor de renovatie is deze warmtepomp te combineren met de huidige cv-ketel en bestaand afgiftesysteem.

 

JURY OORDEEL

Een nieuwe compacte toepassing die breed en modulair toepasbaar is: van appartement in de nieuwbouw tot vrijstaande bestaande woning. Het feit dat met de techniek ook tussenstappen (hybride) gezet kunnen worden en de mogelijkheid bestaat tot koeling voor de nieuwbouw, ziet de jury als een pré. De techniek tackelt bovendien een belangrijke consequentie van de klassieke lucht/water-opstelling: de buitenunit. Het PVT-paneel als bron van duurzame techniek ziet de jury als een blijvertje in de energietransitie. Prima doorontwikkeling dus.

Informatie over alle genomineerden is te vinden op: vsk.nl/genomineerd