02 februari 2024

Persbericht: Koninklijke Jaarbeurs verkoopt haar aandeel in VNU Exhibitions Asia Ltd in China aan Advent International

Utrecht, 2 februari 2024 – Met internationale evenementen zoals VIV, ILDEX en HORTI AGRI NEXT opereert Koninklijke Jaarbeurs buiten Europa onder andere in Thailand, Vietnam, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Rwanda. Daarnaast is Jaarbeurs, via haar aandeel in VNU Exhibitions Asia Ltd, actief in China. Naar aanleiding van een strategische heroriëntatie maakt de directie van Jaarbeurs bekend haar aandeel van 70% in VNU Exhibitions Asia Ltd (VNU EA) in China per 1 februari 2024 te verkopen aan Advent International; een van de grotere spelers in de wereldwijde private equity sector. Vanuit Jaarbeurs in Utrecht en VNU Exhibitions Asia Pacific in Bangkok blijft Jaarbeurs nationaal en internationaal evenementen ontwikkelen, organiseren en faciliteren.  

Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs: “De markt in Azië is veelbelovend. Wij brengen onze (inter)nationale events naar Azië en halen interessante Aziatische titels naar de Europese markt. Met een eigen kantoor in Bangkok is Jaarbeurs de ‘gateway to Asia’ met bestemmingen als Vietnam, Filipijnen, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. De verkoop van VNU EA in China biedt ons de mogelijkheid om ons zowel in Nederland als internationaal buiten China sterker te kunnen positioneren.” Van Hooff vervolgt: “Decennia heeft het lokale managementteam van VNU EA, onder leiding van David Zhong, in China vele succesvolle evenementen georganiseerd zoals Domotex Asia, R+T Asia en Pet Fair Asia. Daarmee is VNU EA in China een onderscheidende speler in de evenementenindustrie geworden. Met de komst van Advent International als nieuwe aandeelhouder ligt er een basis voor VNU EA om haar positie nog verder te versterken. Gezien het feit dat Koninklijke Jaarbeurs en VNU EA de evenementen VIV Select China en Pet Fair South East Asia gezamenlijk blijven organiseren, kijken wij met vertrouwen uit naar de samenwerking met Advent.” 

VIV & Horti Agri Next (HAN)
VIV is het wereldwijde kwaliteitsevent van Koninklijke Jaarbeurs voor de dierlijke-eiwitindustrie waar professionals, die actief zijn in de productie van pluimveevlees, eieren, varkensvlees, vis en zuivel, elkaar ontmoeten. VIV vindt plaats in Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Filipijnen, Turkije, China, Thailand, Rwanda, India, Indonesië en Vietnam. In November 2023 werd tijdens VIV MEA (Middle East Africa) in Abu Dhabi een nieuw concept gelanceerd: Horti Agri Next (HAN) MEA 2023. Deze nieuwe beurs is gericht op professionals in de agrarische sector en laat nieuwe producten, innovaties en technologieën zien. Daarmee is de gehele voedselketen, zowel dierlijk als plantaardig, vertegenwoordigd. Hiermee leveren de beurzen een belangrijke bijdrage aan de voedseltransitie in de wereld.

Health and Innovation Asia 2024 
Koninklijke Jaarbeurs lanceert vanuit haar dochteronderneming VNU Asia Pacific in Thailand het gloednieuwe vakevenement Health and Innovation Asia 2024. Van 11 tot en met 13 september 2024 is Bangkok de ontmoetingsplaats voor duizenden Aziatische zorgprofessionals. Dit nieuwe evenement focust zich op de digitale transformatie in de zorg en heeft als doel om een bijdrage te leveren aan een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorg in Azië.  

Cybersec Asia 2024  
Van 31 januari tot en met 1 februari 2024 organiseert Koninklijke Jaarbeurs vanuit VNU Asia Pacific de allereerste editie van Cybersec Asia 2024 in Bangkok. Eerdere edities van Cybersec vonden plaats in Brussel en Utrecht. 

Over Koninklijke Jaarbeurs
Al meer dan een eeuw organiseert en faciliteert Koninklijke Jaarbeurs beurzen, congressen en evenementen. Zowel live als online, nationaal en internationaal, met een focus op de sectoren health & life sciences, bouw & installatie, logistiek, travel en leisure en de voedingsindustrie. Binnen de evenementenindustrie is Jaarbeurs een voorloper op het gebied van duurzaamheid en digitalisering.  

Over VNU Asia Pacific Ltd (VNU AP)
VNU AP in Bangkok is een joint venture tussen Koninklijke Jaarbeurs en TCC Group. Het portfolio wordt voortdurend uitgebreid en bestaat momenteel uit twaalf beurzen en evenementen, waaronder merken uit verschillende sectoren: AgriTech, veeteelt, voedsel, wetenschap en biotechnologie. Bekende beursmerken in de regio Zuidoost-Azië zijn: VIV Asia, ILDEX (Vietnam & Indonesië), AGRITECHNICA ASIA, Horti ASIA (beide in samenwerking met DLG International) en Thailand LAB INTERNATIONAL.

Over VNU Exhibitions Asia Ltd (VNU EA)
VNU EA is gevestigd in Shanghai en is tot 1 februari 2024 een joint venture tussen Koninklijke Jaarbeurs en Keylong Exhibitions. De organisatie heeft meer dan 150 werknemers en organiseert evenementen in China en bedient klanten wereldwijd. Het portfolio richt zich onder andere op nieuwe industrieën, bouwen en steden en de voedingsindustrie.